2013. június 19., szerda

érdekességek a nagy viliágból

ma is virág terápiáztam. egy nagyon érdekes történet kerekedett ki az illető problémájából. ezt most csak azért írom le, mert általánosságnak vélem:

azzal jött, hogy nincs párkapcsolata, ha mégis, az meg botrány. itt felsoroltattam vele milyen hiányai vannak, mit érez problémának, mennyire szereti magát, mit lát magában szépnek és mit nem.

felmértük a helyzetet, kihúzta a virágkártyákat amiket elkezdtünk elemezgetni, szétcincálni a mondanivalójukat.

igazából nem is húzom a történetet, a lényeg, hogy mivel ő nem szereti magát, ezt azzal kompenzálja, hogy ő sokat ad, de mindig azt érzi, kevesebbet kap vissza, ami egy állandó hiányt szül benne.

miért? mert azzal, hogy magunkat szeretjük, már 70-80 %-ban teljesítettük az igényeinket magunk felé, a maradék 20-30%-ot pedig könnyen fedezi a környezetünk, hiszen senki sem azért él, hogy a másikat boldoggá tegye, magát pedig nem.
aki így tesz hibázik, mert másra testálja a saját feladatát, ráadásul ez elvezethet egy erőszakos viselkedéshez is, hiszen az illető már-már kiköveteli magának, hogy szeressék. persze ennek vannak formái, pl. alázatos leszek bármit megteszek, csak megkapjam a szeretet mennyiségemet. sajnos ez a fajta viselkedés minta jeleskedik többségében, sok ilyet látok.

a következő kérdés egyértelműen az volt, hogy ok, de hogyan tudom megszeretni magam? ha eddig sem tettem, mit tegyek ezért?
nem is gondolnánk, ez milyen egyszerű feladat: pl. hetente ajándékozzuk meg magunkat apróságokkal amiknek örülünk. itt fontos megemlíteni, hogy nem olyan dolgokra gondolok nők esetében, hogy elmegyek fodrászhoz, körmöshöz, stb., hanem olyanokra, melyek nem más által jönnek létre, hanem magunk által:
-veszek magamnak egy ruhát, mert szép vagyok.
-veszek magamnak egy rúzst, mert ezen a héten sok jó dolgot csináltam.
-beülök magammal egy kávézóba és elolvasok egy újságot, mert megérdemlem a pihenést.
-már régóta kinéztem azt a sálat, de sajnálom magamtól (miért nem veszi meg nekem senki?!!!!), megérdemlem, mert jó nő vagyok és ebben még jobb leszek! nem várok másra, megveszem magam!
-tornázok napi 10 percet, hogy jobban érezzem magam és még fogyhatok is!
pl.ilyenek.
a szeretet velünk született dolog, de a szüleink befordult élete, vagy már az általuk követett szülői minták és a társadalmi elvárások egyszerűen kiölik belőlünk.

de ez tanulható, teljes tudatossággal! figyeljünk magunkra, kezdjük el becsülni magunkat, keressük meg a jó oldalunkat, de a rosszat is! mérlegeljük mire vágyunk, tűzzünk ki célokat amiket meg is valósítunk magunk által. nagyon fontos, hogy magunk által! ez lehet bármi ami örömet okoz nekünk, vagy a fent említett dolgok valamelyike. a lényeg, hogy szeressük, becsüljük meg magunkat.

miért fontos ez?
mert ha mi nem tudjuk hozni a 70-80%-ot magunknak, akkor mindig hiányozni fog egy elégedettség érzés belőlünk és most komolyan..melyik ember tudja hozni azt a 100%-ot, amire szükségünk lenne? ember legyen a talpán...
erre mondják, a csillagot is lehozza neki az égből, mégsem elég neki.

stimm?

szóval. ne zsigereljük ki a környezetünket a saját nemszeretemségünkkel, inkább generáljuk magunknak és így tudunk normális viszonyt fenntartani a körülöttünk élőkkel és nem terhelünk senkit sem az elégedetlenségünkkel sem a folyamatos belső harcainkkal.

1 megjegyzés: